Cu câțiva ani în urmă, când am terminat universitatea și am început să lucrez, simțeam adesea nevoia să cheltui bani pe lucruri de care nu aveam nevoie.
Întotdeauna am simțit că trebuie să țin pasul cu ceilalți, ceea ce însemna să cumpăr articole de marcă și obiecte la modă.
Cu toții simțim din când în când această nevoie de achiziții impulsive sau de mici răsfățuri, dar oare acest tipar înseamnă că petrecem ani de zile plătind datorii când am putea trăi fără datorii?
Oamenii muncesc zilnic multe ore și pierd timp prețios cu familiile lor pentru a plăti datoria acumulată în urma cumpărării a prea multe lucruri.
Pentru a combate acest ciclu vicios al cheltuielilor, am pus laolaltă câteva întrebări care vă vor ajuta să vă gândiți înainte de a cheltui:
[wpsm_toplist]Ai cu adevărat nevoie de el?
Chiar ai nevoie de un alt pulover negru! Doar așteaptă o clipă, gândește-te înainte de a cheltui. Dacă ai deja ceva funcțional în dulapul tău, atunci chiar nu ai nevoie de încă unul.
Produsele sunt acolo pentru ca noi să ne apucăm de chilipiruri pe lucruri de care avem cu adevărat nevoie, așa că, dacă nu ai o nevoie urgenta, îndepărtează-te de raftul cu reduceri.
Un chilipir nu este un chilipir dacă articolul nu va fi folosit niciodată.
Îl puteți obține la un preț mai mic?
O întrebare pe care mi-o pun în permanență înainte de a cumpăra ceva din centrul comercial este dacă este posibil să obțin același lucru în altă parte cu mai puțini bani.
De multe ori este mult mai ieftin să găsești același lucru sau articole similare online și uneori chiar peste hotare, în funcție de costurile de transport.
Vă puteți permite?
Aceasta este o întrebare importantă pentru mulți oameni, în special pentru cei care vor să țină pasul cu cursa de șoareci.
Sigur, să ai o mașină nou-nouță este minunat, dar cumperi articolul doar pentru că vrei să arăți într-un anumit fel sau este ceva de care ai nevoie?
Dacă trebuie să vă îndatorați și mai mult pentru a cumpăra acel obiect, ar fi timpul să renunțați la el și să lucrați la economisirea pentru el. Dacă îți dorești cu adevărat articolul, vei fi fericit să îl aștepți.
Este o achiziție impulsivă?
Deci ai avut o zi proastă la serviciu și geanta de 1.000 de lei pe care ai tot pus ochii arată destul de bine acum?
Cu toții cădem în capcana cumpărăturilor din impuls sau a cumpărăturilor emoționale.
Achizițiile din impuls sunt cele mai rele, deoarece, de obicei, în spatele cumpărăturii se află puțină rațiune și o mulțime de vinovăție.
În loc să cumpărați ceva atunci când vă simțiți prost, gândiți-vă înainte de a cheltui și asigurați-vă că vă gândiți la asta.
Alternativ, îl puteți adăuga în calendar peste 30 de zile, iar dacă după 30 de zile încă mai doriți acel articol, atunci cumpărați.