Cheltuielile de Crăciun te-au deprimat? Nu te îngrijora. Urmează aceste sfaturi pentru a nu mai cheltui pe lucruri care nu contează și îți vei îndrepta situația financiară mai repede decât poți spune „pește”.
[wpsm_toplist]Cheltuirea pe lucruri de care nu ai nevoie
Prietena mea iubește „luxul”. Înainte de a începe să ne întâlnim, obișnuia mereu să ia taxiuri, să-și curețe hainele la uscat și să cheltuiască prea mulți bani la bar. Modalitățile mele de cumpătare au ajutat-o să își schimbe aceste obiceiuri. Acum mergem pe jos sau luăm mijloacele de transport în comun, ne curățăm la uscat doar hainele mai fine, iar dacă ne hotărâm să mergem la un bar, încercăm să bem doar o băutură (și rareori este vorba de un lichior de top).
Cheltuirea pe lucruri de proastă calitate
Vechea zicală „cumpărați bun, aveți bun” este încă valabilă. Îmi amintesc acest lucru atunci când cumpăr haine, în special. Este mult mai bine să te îmbraci în maniera europeană de a deține o garderobă mai mică, dar mai clasică și mai scumpă, decât în tradiția americană de a avea un dulap plin de haine care au fost cândva la modă și pe care nu ne mai place să le purtăm. Același lucru este valabil și pentru pantofi – poate că te simți bine dacă porți haine noi cât sunt încă noi, dar dacă nu iubești acea cămașă, nu merită să o cumperi.
Cheltuiți prea mult pentru a lua masa în oraș
Și mie îmi place să mănânc în oraș, dar încerc să nu o fac mai mult de câteva ori pe săptămână. Gătitul acasă economisește întotdeauna bani, mai ales dacă gătești pentru mai multe persoane odată. Dacă gătești doar pentru tine, încearcă să gătești de două ori mai mult și să aduci resturile la birou pentru prânz.
Cheltuiți în loc să economisiți
De prea multe ori nu ne diversificăm economiile, astfel încât toți banii noștri se duc pe termen scurt (pentru economii între șase luni și doi ani), fără să ne concentrăm pe termen mediu (între trei și cinci ani) sau pe termen lung (peste zece ani).
Cheltuirea pe lucruri care nu contează
Luați în considerare pe ce vă place cel mai mult să cheltuiți banii. Este vorba de călătorii? Electronicele? Oferirea de cadouri? Orice ar fi, pune deoparte bani pentru asta și sacrifică-ți alte priorități costisitoare. S-ar putea să dureze o lună sau două până vă veți obișnui, dar odată ce începeți să cheltuiți pe ceea ce vă doriți, în loc de ceea ce sunteți obișnuiți, veți face mai multe economii. În plus, aceste noi obiceiuri vă vor descuraja de la cumpărăturile impulsive și vă vor ajuta să apreciați ceea ce economisiți atunci când, în cele din urmă, veți cumpăra.
Cheltuirea banilor atunci când nu îi aveți
Dacă doriți cu adevărat să vă îmbunătățiți situația financiară, scăpați de datoriile de pe cardul de credit. Cu excepția cazului în care vă încărcați pentru a vă schimba propria viață sau pentru a vă îndeplini un vis pe care l-ați avut întotdeauna, nu cheltuiți mai mulți bani decât câștigați. Iar dacă aveți de gând să percepeți sume mari pentru a realiza ceva ce v-ați dorit de mult timp, asigurați-vă că sunteți pregătit pentru viitoarele sacrificii pe care le va necesita acest lucru în ceea ce privește stilul de viață.
Oamenii au agende diferite și planuri de viață diferite. Poate că prietenii tăi câștigă mai mulți bani decât tine. Dar, înainte ca gelozia să-și ridice capul urât, luați în considerare faptul că poate că ei nu vor câștiga la fel de mult ca dumneavoastră în viitor. Cu toții avem drumuri diferite în viață, așa că nu vă concentrați pe ceea ce au prietenii dvs.