Credite performante si credite neperformante

Activitatea de creditare genereaza atat credite performante cat si credite problema si neperformante, datorita gestionarii gresite a riscului.

Creditele neperformante

Creditele neperformante apar atunci cand exista o intarziere in rambursarea si recuperarea ratelor de credit, iar achitarea obligatiilor de plata asumate nu sunt asigurate sau sunt asigurate partial.

Creditele problema sunt acele credite care, in momentul analizei, prezinta semnale evidente referitoare la imposibilitatea rambursarii viitoare la termenele stabilite, ca urmare a deteriorarii activitatii clientului.

In scopul reducerii nivelului creditelor neperformante si a impactului acestora asupra profitabilitatii bancii este necesara practicarea unei politici de creditare prudente si eficiente, care sa conduca atat la prevenirea acestor credite, cat si la posibilitatea de recuperare a lor.

Cu toate acestea, creditele neperformante reprezinta o consecinta inevitabila a activitatii de creditare.

Fiecare credit presupune aparitia unor evenimente neprevazute care fac dificila respectarea de catre client a termenilor contractului de creditare.

Unele credite calificate ca neperformante pot aparea ca urmare a unor erori ale ofiterului de credit, deoarece e posibil ca acesta sa evalueze in mod necorespunzator situatia solicitantului sau sa interpreteze gresit cifrele in cadrul unei analize financiare.

Un ofiter de credit competent poate sa mentina numarul creditelor neperformante la un nivel acceptabil si sa reduca la minimum pierderile inregistrate de catre unitatea bancara, in conditiile in care calitatea creditului acordat nu se deterioreaza.

Unele credite neperformante sunt inevitabile, insa pierderile suferite de catre banca pot fi neglijabile daca acestea sunt identificate la timp.

Monitorizarea creditelor

Ofiterul de credit monitorizeaza constant circumstantele fiecarui debitor, spre a detecta eventualele probleme ale creditului, inainte ca ele sa devina imposibil de corectat. El se informeaza despre calitatea datelor financiare, istoria creditului ca rezumat in fisierul creditului, completarea documentatiei creditului si valoarea garantiilor.

Daca descopera anumite nereguli, el poate clasa imprumutul ca fiind substandard, indoielnic sau pierdere, iar in aceasta situatie banca trebuie sa aloce rezerve in diferite procente, proportional cu creditul acordat, reducand astfel pierderile potentiale.

Cele mai mari costuri pentru banca comerciala apar in situatia in care un credit neperformant nu mai poate fi recuperat.

Pe langa pierderea propriu-zisa a creditului acordat exista si alte costuri, mai greu de detectat, care pot, de asemenea, sa scada profitul bancii.

Factorii care pot genera aparitia creditelor neperformante sunt numerosi.

Cel mai adesea, aparitia unui credit neperformant este rezultatul actiunii conjugate a mai multor factori iar majoritatea dintre ei sunt descoperiti in faza de control a bancii.

Un singur factor (greselile comise de ofiterul de credit) poate fi mentinut la un nivel minim, daca acesta a parcurs si executat cu atentie si minutiozitate fiecare etapa a procesului de creditare.

Recuperarea creditelor neperformante

Activitatea de restructurare si recuperare a creditelor contribuie la imbunatatirea calitatii portofoliului de credite al bancii, prin diminuarea procentului creditelor neperformante in total plasamente, ca urmare a recuperarii acestora.

Misiunea este recuperarea creantelor neperformante de la intreprinderi mici si mijlocii si companii mari, aplicand cele mai adecvate proceduri pentru a creste volumul creantelor recuperate, pentru a diminua perioada de recuperare si a imbunatati eficienta acestei activitati.

Creantele neperformante pentru persoane fizice sunt monitorizate prin activitatea de colectare, care reprezinta un sistem complet de actiuni efectuate din timp, pentru a asigura o rata mare de recuperare pentru aceste credite, cu implicatii minime asupra bancii.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Credite Urgente
Logo