In epoca contemporana sistemul bancar din Romania este foarte bine definit, acestea activand ca intermediar principal in relatia economii si investitii, relatie hotaritoare pentru cresterea economica.
Pe buna dreptate monetaristi contemporani precizeaza ca sistemul bancar reprezinta temelia sistemului economic al unui stat.
In aceste conditii, in Romania structura sistemului bancar actual este formata din banca centrala a statului si institutii de credit ce se pot constitui si pot functiona ca banci, organizatii cooperatiste de credit, institutii emitente de moneda electronica si case de economii pentru domeniul locativ.
Institutiile de credit din tara noastra desfasoara o activitate bancara, ce consta in atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si acordarea de credite in cont propriu.
Toate institutiile de credit functioneaza ca banci comerciale, neexistand banci specializate pe o anumita ramura a economiei.
Exista totusi doua de institutii de credit, bancile de economisire si creditare in domeniul locativ si bancile de credit ipotecar, care tind sa se specializeze pe obiectul de activitate autorizat.
Structura, rolul si perticularitatile sistemului bancar actual
Sistemul bancar poate fi definit ca un ansamblu format din entitati economice, puternic informatizate, autorizate sa efectueze operatiuni bancare.
In lucrarile de specialitate elaborate pentru domeniul bancar se utilizeaza mereu notiunile de sistem bancar si aparat bancar. Fata de acest aspect se poate spune ca sistemul bancar face parte din sistemul economic general, iar activitatea bancara din cadrul acestui sistem se realizeaza cu ajutorul aparatului bancar.
Sistemul bancar din tara noastra este organizat sub forma piramidala. In centrul sistemului bancar si la primul nivel se afla banca centrala, a statului, care exercita si coordoneaza politica monetara, valutara si de credit a tarii.
Ca si in statele europene, care prezinta sisteme ecomomice cu aceeasi configuratie, la cel deal doilea nivel din structura sistemului bancar se afla institutiile de credit cum sunt cele comerciale, de afaceri, precum si institutii
Definitia sistemului bancar
PRODUSE SI SERVICII BANCARE de credit specializate (banci agricole, mestesugaresti, miniere, s.a.) sau institutii specializate pe unele operatii apecifice (doneniu locativ, banci financiare sau ipotecare).
Bancile nationale centrale sunt, in general, de stat sau cu capital de stat, iar celelalte institutii ce constituie baza sistemului bancar sunt cu capital particular, de stat sau mixt, si sunt organizate, de regula, sub forma unor societati pe actiuni.
Deci, in Romania, pe langa BNR sistemul bancar mai cuprinde:
- bancile, persoane juridice romane;
- organizatiile cooperatiste de credit;
- institutiile emitente de moneda electronica;
- bancile de economisire si creditare in domeniul locativ;
- bancile de credit ipotecar;
- sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine, denumite in continuare institutii de credit.
Sistemul bancar romanesc s-a schimbat si dezvoltat, permanent, mai ales prin patrunderea capitalului strain pe piata monetara si de capital.
Una din principalele particularitati ale sistemului bancar este supravegherea modului cum se desfasoara activitatea bancara prin aparatul operativ al institutiilor de credit.
Dintre principalele atributii ale Bancii Nationale a Romaniei se pot aminti:
- elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii de curs de schimb;
- autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare;
- emiterea bancnotelor si a monedelor ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei;
- stabilirea regimului valutar si supravegherea respectarii acestuia;
- administrarea rezervelor internationale ale Romaniei.
Pe langa politicile financiare si monetare de mentinere a stabilitatii preturilor, bancii centrale a statului i se pot atribui, in principal urmatoarele functii:
- de emisiune;
- de creditare;
- de centru valutar;
- de banca a bancilor si de banca a statului
Specifica bancii centrale este functia de ultim creditor a aparatului bancar care decurge direct din functia de emisiune monetara. Emisiunea monetara presupune creatia mijloacelor de plata prin activarea periodica a masei monetare.
Bancnotele puse in circulatie prin intermediul institutiilor de credit mareste cantitatea de bani exitenta in conturile de disponobilitati ai agentilor economici influentand intr-un anumit sens putere de cumparare si capacitate de plata a acestora.
Prin urmare o alta particularitate a sistemului bancar actual este faptul ca oferta de produse bancare (in special sub forma creditelor) se deruleaza prin unitatile operative (componente ale aparatului bancar) ale institutiilor de credit.
Creditul fiind de fapt ”motorul” dezvoltarii economice si un factor hotarator in evolutia societatii umane.
Prin operatiunile de recreditare a institutilor de credit, banca de emisiune achizitioneaza obligatiuni si bonuri de tezaur ale statului marindu-si substantial veniturile proprii pe seama dobanzilor si a comisioanelor pe care le incaseaza.