Șefii de guvern din țările democratice sunt aleși pentru perioade ce variază de la patru la şase ani. Performanțele economice pe durata acestor mandate condiționează adesea realegerea lor.
De aceea, conducătorii pot fi tentați să intervină în economie pentru a promova expansiunea și a-și asigura realegerea.
Expansiunea motivată politic însă poate fi în detrimentul dezvoltării economice durabile.
In a doua jumătate a sec. XX, numeroase țări democratice au realizat tranziția spre sisteme macroeconomice dinamice, fapt ce a conferit băncilor o mai mare responsabilitate pentru politica monetară și o mai pronunțată independență față de intervenția guvernului.
Se presupune că băncile centrale se concentrează asupra performanței economice pe termen lung, indiferent de ciclul politic.
Oamenii așteaptă ca aceste bănci să fie păstrători ai valorii banilor, având drept responsabilitate principală evitarea inflației.
Tensiunea dintre trezorerie sau ministrul finanțelor din guvern, pe de o parte, și banca centrală, pe de altă parte, are rolul de a asigura măsuri de politică monetară şi fiscală care vizează şi țin sub control atât riscul de șomaj, cât şi pe cel de inflație.
Economia în viitor
Economiștii au cercetat funcționarea piețelor și factorii ce determină prăbușirea lor.
In sec. XXI, organizarea afacerilor include studiul piețelor și adaptarea la acestea, pentru a obține profituri cat mai mari. Guvernele se concentrează pe construirea unei imagini exacte a economiei și adoptarea unor politici care să asigure o dezvoltare stabilă şi să prevină căderea pieței.
Instrumente, precum curba cererii şi a ofertei, care stabilesc producția și prețurile optime, ajută la realizarea acestei sarcini.
In orice economie, indiferent de tipul ei, producătorii şi consumatorii sunt vânzători şi, respectiv, cumpărători de bunuri şi servicii.
Piața este locul unde are loc vânzarea și cumpărarea.
Când aceste tranzacții au loc într-o economie de piață liberă, cele două grupuri negociază în conformitate cu legea cererii și a ofertei, pentru a ajunge la un preț și o cantitate optime din punct de vedere social.
Dacă la început erau dependente de o locație fizică pentru cumpărare și vânzare, tranzacțiile din sec. XXI se desfășoară tot mai mult prin comunicarea pe Internet.