Globalizarea rămâne un subiect controversat printre ecologiști. Cele mai mari economii ale lumii tind să fie și cele mai poluante.
In special schimbarea climatică și emisiile de gaze cu efect de seră sunt dezbătute intens, atât de guverne, cât și de organizațiile non-guvernamentale.
Impactul comerțului internațional asupra mediului constituie o problemă a globalizării.
Temerile sunt legate de tăierea valoroaselor păduri tropicale și distrugerea altor sisteme ecologice, de explozia emisiilor de dioxid de carbon determinată de o utilizare crescută a combustibilului fosil ce alimentează mașinile, avioanele și centralele electrice.
Activitatea economică este un factor demn de luat în seamă în calculele cost-beneficii, dat fiind impactul pe care îl are expansiunea comerțului global asupra mediului.
Încălzirea globală
Cercetătorii susțin că factorul uman contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice.
Un raport realizat pentru guvernul britanic de către economistul Sir Nicholas Stern, în 2006, arăta că liderii politici și economici încep să ia în serios problema respectivă.
Această îngrijorare este justificată, de vreme ce temperatura medie la suprafața pământului a crescut cu cca 0,6-0,7°C din 1900 și se estimează că până la sfârșitul acestui secol ea va mai crește de la 1,3 până la 5,7°C, peste nivelul temperaturii din 1900.
O schimbare de asemenea amploare poate avea efecte severe asupra națiunilor în curs de dezvoltare si nu numai!
Comerțul cu emisii de dioxid de carbon
Devine tot mai evident faptul că impactul negativ al schimbării climatice va fi neuniform în lume, țările în curs de dezvoltare fiind afectate mai puternic decât majoritatea națiunilor industrializate prospere.
Schimbarea climatică va fi una dintre cele mai mari provocări, impunând demararea imediată a unor măsuri globale.
0 măsură neobișnuită, asociată fenomenului schimbării climatice, o reprezintă utilizarea mecanismelor economice ca parte a strategiei de a-i face față.
Un exemplu în acest sens îl constituie comerțul cu emisii de dioxid de carbon.
Guvernele impun companiilor limite privind emisiile de dioxid de carbon, apoi desfășoară piețe globale pentru tranzacționarea drepturilor la aceste emisii. în acest fel, firmele care iau măsuri pentru a-și reduce emisiile de dioxid de carbon pot să obțină beneficii financiare prin vânzarea drepturilor la ele către alte companii, care își depășesc limitele.
Mecanismele pieței pot fi exploatate astfel încât să încurajeze acțiunea corporațiilor în direcția reducerii impactului negativ asupra mediului.
Crearea unui fond internațional care să ajute națiunile în curs de dezvoltare să se adapteze la schimbările climatice şi aplicarea unor tehnologii nepoluante sunt alte măsuri care va constitui un aspect important al economiei globale.