Câți bani ai câștigat luna trecută? Prea ușor? Bine… câți bani ai cheltuit luna trecută și pe ce anume?
Dacă te străduiești să răspunzi la această întrebare, ești într-o companie bună. Potrivit unui sondaj, două treimi dintre oameni nu-și monitorizează cheltuielile. Acest punct slab este de vină pentru probleme precum datoriile la cardurile de credit, certurile din familie, stresul zilnic și anxietatea legată de viitor.
Soluția ar putea fi mai ușoară decât credeți: dacă vă acordați câteva minute în fiecare zi pentru a monitoriza și a vă gândi la destinația banilor dumneavoastră, vă puteți îmbunătăți viața în mod dramatic.
Avantajele de a avea un buget:
[wpsm_toplist]Veți avea o perspectivă mai bună asupra obiceiurilor de a cheltui
Cei mai mulți dintre noi au doar o idee vagă despre unde se duc banii noștri în fiecare lună. Dar uitați-vă în jur: Sunteți înconjurat de dulapuri de haine, de aparate de fitness care adună praf și de produse cosmetice care se revarsă din sertarele din baie? Acestea sunt rezultatul deciziilor de cheltuieli.
Într-o eră a achizițiilor cu un singur clic și a facturării automate, este mai ușor ca niciodată să cheltuim fără să ne gândim: în timp ce suntem la serviciu, luăm cina, stăm pe canapea sau chiar dormim. Dar atunci când acordați atenție la fiecare cheltuială de bani – doar câteva minute pe zi este suficient – veți vedea tendințele, veți identifica risipa și veți observa cheltuielile care nu sunt aliniate cu valorile și prioritățile dumneavoastră. În scurt timp, te vei trezi punându-ți la îndoială deciziile tale de cheltuieli înainte de a înmâna cardul de credit.
Veți avea o relație mai bună cu soțul sau partenerul
Banii sunt principala cauză a stresului în relații. Nu copiii, afacerile sau treburile casnice – banii!
Este firesc ca tu și partenerul tău să aveți abordări diferite în ceea ce privește cheltuielile și economiile, dar asta nu înseamnă că finanțele trebuie să provoace fricțiuni. Eliminarea acestui factor special de stres necesită o comunicare deschisă și transparentă despre bani. Fă-ți timp să stai de vorbă cu partenerul tău și să conveniți asupra obiectivelor de economisire. Apoi, analizați împreună deciziile de cheltuieli, fără a vă judeca sau recrimina. Acest lucru vă va forța să aveți un discurs sănătos despre prioritățile voastre respective și să faceți compromisuri ca o echipă.
Vei cheltui mai puțin impulsiv
Cu toții cheltuim impulsiv din când în când – nu este un lucru rău. Dar a face achiziții frecvente sau mari sau achiziții din impuls – „Ce mașină drăguță! O iau!” – te poate ruina. Așa că, înainte de a face fiecare achiziție, faceți o pauză și întrebați-vă: „Am venit la mall în căutarea unei perechi noi de cizme sau mi-au atras atenția în timp ce treceam pe lângă magazin?”. „Un telefon Apple mă va face mai productiv sau încerc doar să țin pasul cu prietenii mei?”.
Este posibil să cheltuiți mai impulsiv decât vă dați seama – și să folosiți bani care erau destinați unor utilizări mai importante. Nimănui, indiferent de avere, nu-i place să irosească bani! Urmărindu-vă achizițiile vă va forța să recunoașteți cheltuielile inconștiente și, cu timpul, vă veți găsi în mod natural cheltuind în moduri care nu vă vor face să vă simțiți vinovat mai târziu.
Te vei simți mai puțin anxios în legătură cu banii
Cei mai mulți dintre noi evită să discute sau chiar să se gândească la bani pentru că ne face să ne simțim inconfortabil.
Ne simțim stresați din cauza facturilor care trebuie achitate și a lucrurilor pe care vrem să le cumpărăm pentru noi sau pentru alții și pe care nu ni le putem permite, și ne simțim neliniștiți în legătură cu viitoarea noastră securitate financiară. Dar ascunderea „capului în nisip” nu este răspunsul. Confruntarea directă cu temerile financiare prin asumarea și preluarea controlului asupra cheltuielilor este o modalitate dovedită de a reduce anxietatea și stresul.
Dacă vă numărați printre majoritatea persoanelor care nu dispun de un proces pentru a vă monitoriza fluxul de numerar, acordați-vă câteva minute în fiecare zi pentru a adopta acest nou obicei. Există foarte multe instrumente care fac acest lucru rapid, ușor și da – chiar distractiv.
Vei fi mai încrezător în atingerea obiectivelor financiare
Cu toții avem obiective pentru viitor. Poate că al tău este să te pensionezi mai devreme, să călătorești prin Europa sau să îți iei un an liber pentru a scrie o carte. Dar, deși obiectivele noastre depind adesea de bani, puțini dintre noi știu exact de câți bani vom avea nevoie sau cât trebuie să economisim în fiecare lună pentru a ajunge acolo.
Persoanele care își urmăresc cheltuielile știu cât câștigă, cât cheltuiesc și cât economisesc. Astfel, atunci când se confruntă cu o reducere de salariu sau cu o cheltuială medicală neplanificată, știu ce pârghii trebuie să acționeze pentru a continua să economisească în ritmul potrivit pentru a-și atinge obiectivele.