Institutiile de credit din Romania pot efectua o serie larga de servicii si pot oferii o gama larga de produse care decurg din urmatoarele activitati de:
– atragere de depozite si de alte fonduri rambursabile;
– acordare de credite, incluzand printre altele: credite de consum, credite ipotecare, factoring cu sau fara regres, finantarea tranzactiilor comerciale, inclusiv forfetare;
– leasing financiar;
– operatiuni de plati;
– emitere si administrare de mijloace de plata, cum ar fi: carti de credit, cecuri de calatorie si alte asemenea, inclusiv emitere de moneda electronica;
– emitere de garantii si asumare de angajamente;
– tranzactionare in cont propriu si/sau pe contul clientilor, in conditiile legii, cu:
- instrumente ale pietei monetare, cum ar fi: cecuri, cambii, bilete la ordin, certificate de depozit;
- valuta;
- contracte futures si options financiare;
- instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii;
- valori mobiliare si alte instrumente financiare transferabile;
– participare la emisiunea de valori mobiliare si alte instrumente financiare, prin subscrierea si plasamentul acestora ori prin plasament si prestarea de servicii legate de astfel de emisiuni;
– servicii de consultanta cu privire la structura capitalului, strategia de afaceri si alte aspecte legate de afaceri comerciale, servicii legate de fuziuni si achizitii si prestarea altor servicii de consultanta;
– administrare de portofolii si consultanta legata de aceasta;
– custodie si administrare de instrumente financiare;
– intermediere pe piata interbancara;
– prestare de servicii privind furnizarea de date si referinte in domeniul creditarii;
– inchiriere de casete de siguranta;
– operatiuni cu metale si pietre pretioase si obiecte confectionate din acestea;
– dobandirea de participatii la capitalul altor entitati;
– orice alte activitati sau servicii, in masura in care acestea se circumscriu domeniului financiar, cu respectarea prevederilor legale speciale care reglementeaza respectivele activitati, daca este cazul.
Operatiuni desfasurate
Institutiile de credit pot desfasura si alte activitati, permise potrivit autorizatiei acordate de Banca Nationala a Romaniei, dupa cum urmeaza:
a) operatiuni ne-financiare in mandat sau de comision, in special pe contul altor entitati din cadrul grupului din care face parte institutia de credit;
b) operatiuni de administrare a patrimoniului constand din bunuri mobile si/sau imobile aflate in proprietatea acestora, dar neafectate desfasurarii activitatilor financiare;
c) prestarea de servicii clientelei proprii care, desi nu sunt conexe activitatii desfasurate, reprezinta o prelungire a operatiunilor bancare.
Institutiile de credit nu pot desfasura operatiuni cum ar fi:
- gajarea propriilor actiuni pe contul datoriilor bancii;
- acordarea de credite garantate cu actiuni, alte titluri de capital sau cu obligatiuni emise de institutia de credit insasi sau de o alta entitate apartinand grupului din care face parte institutia de credit;
- atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile, titluri sau alte valori, de la public, cand institutia de credit se afla in stare de insolventa.
Institutiile de credit
Institutiile de credit au scop lucrativ si pentru realizarea obiectului lor de activitate folosesc metode, tehnici, procedee si instrumente specifice domeniului bancar.
In alcatuirea sistemului bancar trebuie sa avem in vedere ca in componentele nationale se afirma si trasaturi generale cu activitatile mentionate, dar si particularitati ale verigilor componente.
In acest sens, obiectul de activitate al institutiilor emitente de moneda electronica trebuie sa fie limitat la desfasurarea activitatii de emitere de moneda electronica si la prestarea urmatoarelor servicii:
a) servicii financiare si ne-financiare strans legate de activitatea de emitere de moneda electronica, cum ar fi: administrarea de moneda electronica prin indeplinirea unor functii operationale si a altor functii conexe legate de emiterea de moneda electronica, emiterea si administrarea altor mijloace de plata, fara ca prin aceasta sa se acorde credit sub orice forma;
b) servicii de stocare a informatiilor pe un suport electronic in numele unor institutii publice sau al altor entitati.
Moneda electronica
In perioada de valabilitate pentru care a fost emisa moneda electronica, institutiile emitente de moneda electronica sunt obligate sa o rascumpere, la cererea detinatorilor, la o valoarea egala cu valoarea acesteia existenta in sold.
Rascumpararea se realizeaza prin schimbarea valorii sale in numerar sau prin transfer in cont, fara retinerea altor taxe si comisioane in afara celor strict necesare efectuarii operatiunii de rascumparare.
Contractele incheiate de institutiile emitente de moneda electronica cu detinatorii trebuie sa prevada in mod clar conditiile de rascumparare a monedei electronice.
Institutiile emitente de moneda electronica trebuie sa dispuna de un capital initial cel putin la nivelul prevazut de Banca Nationala a Romaniei prin reglementari, care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a 1 milion euro.
De asemenea institutiile emitente de moneda electronica trebuie sa dispuna de un nivel al fondurilor proprii egal cu sau mai mare de 2% din cea mai mare suma sau din media sumelor ultimelor sase luni a obligatiilor lor financiare legate de emiterea de moneda electronica.
Depozite Bancare
O alta componenta a sistemului bancar cooperativa de credit poate sa atraga depozite sau alte fonduri rambursabile de la membrii acestora, precum si de la persoane fizice, juridice ori alte entitati, care domiciliaza, au resedinta sau locul de munca, respectiv au sediul social si desfasoara activitate, in raza teritoriala de operare a cooperativei de credit.
Organizatiile cooperatiste de credit, persoane juridice romane, sunt asociatii autonome, apolitice si neguvernamentale, care desfasoara activitati specifice institutiilor de credit, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, in scopul intr-ajutorarii membrilor acestora.
Cooperativele de credit
Componente traditionale ale sistemului bancar, cooperativele de credit pot sa acorde credite cu prioritate membrilor acestora precum si persoanelor fizice, persoanelor juridice ori altor entitati fara personalitate juridica.
Acestea trebuie sa prezinte domiciliul respectiv sediul social si sa desfasoare activitate, in raza teritoriala de operare a cooperativei de credit.
Creditul se acorda la un nivel care sa nu poate depasi 25% din activele cooperativei de credit.
Cooperativele de credit nu pot emite obligatiuni. Acestea se pot finanta din imprumuturi inter-cooperatiste sau de la alte institutii de credit.
O alta particularitate a activitatii institutiilor de credit o reprezinta serviciile si produsele oferite de bancile de economisire si creditare din domeniul locativ.
Aestea sunt persoane juridice organizate ca institutii de credit specializate in finantarea pe termen lung a domeniului locativ, al caror obiect principal de activitate consta in economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Institutiile de credit
Institutiile de credit de acest gen au in vedere servicii bancare pentru activitati din domeniul locativ ce reprezinta:
- construirea, cumpararea, reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie preponderent locativa;
- cumpararea, reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea altor imobile decat cele cu destinatie preponderent locativa, cu conditia sa fie folosite ca spatii locative;
- cumpararea de terenuri intravilane sau dobandirea drepturilor de concesiune pentru construirea de imobile cu destinatie preponderent locativa;
- cumpararea de terenuri intravilane sau dobandirea drepturilor de concesiune in scopul construirii altor imobile decat cele cu destinatie preponderent locativa, in limita cotei detinute de spatiile locative din totalul constructiei pozitionate pe teren;
- viabilizarea unor terenuri trecute in intravilan in scopul promovarii constructiei cartierelor de locuinte;
- preluarea unor creante legate de realizarea activitatilor;
- construirea de spatii comerciale, industriale si social-culturale, daca acestea sunt legate de constructia de locuinte sau daca ele contribuie, prin amplasarea lor in zonele de locuit, la aprovizionarea acestora sau la satisfacerea nevoilor de ordin social-cultural;
- lucrari in domeniul locativ angajate de chirias in scopul modernizarii locuintei;