Finanțele personale pot împinge pe oricine până la un punct de anxietate și îngrijorare extreme. Mai ușor de spus decât de făcut, planificarea finanțelor nu este un ou destinat coșului fiecăruia. De aceea, cei mai mulți dintre noi trăiesc adesea din salariu în salariu. Dar v-a spus cineva că, de fapt, nu este o sarcină grea să vă atingeți obiectivele financiare?
În acest articol, vom explora modalitățile de a stabili obiective financiare și de a le îndeplini cu ușurință.
[wpsm_toplist]Stabilirea obiectivelor financiare
Deși stabilirea obiectivelor financiare poate părea o sarcină descurajantă, dacă cineva are voință și claritate în gândire, este destul de ușor. Încercați să folosiți acești pași pentru a începe.
Fiți clar cu privire la obiective
Orice scop fără un obiectiv clar nu este nimic mai mult decât o himeră, iar acest lucru nu ar putea fi mai adevărat în ceea ce privește chestiunile financiare.
Se spune adesea că economisirea nu este altceva decât un consum amânat. Prin urmare, dacă economisiți astăzi, atunci ar trebui să fiți foarte clar cu privire la scopul pentru care o faceți. Ar putea fi orice, inclusiv educația copilului dumneavoastră, pensionarea, căsătoria, acea vacanță de vis, mașina de lux etc.
Odată ce obiectivul este clar, stabiliți o valoare monetară pentru acel obiectiv și pentru intervalul de timp. Punctul important la această etapă a stabilirii obiectivelor este să enumerați toate obiectivele pe care le prevedeți în viitor și să le puneți o valoare fiecăruia.
Mențineți obiectivele realiste
Este bine să fii o persoană optimistă, dar să fii o Pollyanna nu este de dorit. În mod similar, deși ar putea fi un lucru bun să vă păstrați obiectivele financiare un pic agresive, depășirea a ceea ce puteți realiza în mod realist vă va afecta cu siguranță șansele de a face progrese semnificative.
Este important să vă păstrați obiectivele realiste, deoarece acest lucru vă va ajuta să vă mențineți cursul și să vă mențineți motivat pe tot parcursul călătoriei.
Țineți cont de inflație
Ronald Reagan a spus odată: „Inflația este la fel de violentă ca un tâlhar, la fel de înspăimântătoare ca un hoț înarmat și la fel de mortală ca un asasin plătit”. Acest citat rezumă ceea ce ar putea face inflația obiectivelor dvs. financiare.
Prin urmare, țineți cont de inflație[1] ori de câte ori dați o valoare monetară unui obiectiv financiar care este departe în viitor.
De exemplu, dacă unul dintre obiectivele dvs. financiare este educația universitară a fiului dvs., care va fi peste 15 ani, atunci inflația ar crește povara monetară cu peste 50% dacă inflația este de doar 3%. Țineți întotdeauna cont de acest aspect pentru a evita să nu vă depășiți obiectivele.
Termen scurt vs. termen lung
La fel cum fiecare calorie nu este la fel, abordarea pentru atingerea fiecărui obiectiv financiar nu va fi aceeași. Este important să bifurcați obiectivele în obiective pe termen scurt și pe termen lung.
Ca regulă generală, orice obiectiv financiar care trebuie atins în următorii 3 ani ar trebui să fie numit obiectiv pe termen scurt. Orice obiectiv cu o durată mai lungă trebuie clasificat drept obiectiv pe termen lung. Această bifurcare a obiectivelor în obiective pe termen scurt și obiective pe termen lung va ajuta la alegerea instrumentului de investiții potrivit pentru a le atinge.
Până acum, ar trebui să fiți gata cu lista de obiective financiare. Acum, este timpul să vă străduiți să le atingeți.
Cum să atingeți obiectivele financiare
Ori de câte ori vorbim despre urmărirea oricărui obiectiv financiar, este vorba, de obicei, de un proces în doi pași:
- economii sănătoase
- investiții inteligente
Va trebui să economisiți suficient și să investiți aceste economii în mod înțelept, astfel încât să crească într-o perioadă de timp pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.
Asigurarea unor economii sănătoase
Realizarea de sine este cea mai bună formă de realizare și, dacă nu vă decideți care este poziția dvs. financiară actuală, nu vă îndreptați nicăieri.
Acesta este punctul forte de unde începeți călătoria de realizare a obiectivelor financiare.
1. Urmăriți cheltuielile
Primul și cel mai important lucru care trebuie făcut este să vă urmăriți cheltuielile. Folosiți oricare dintre aplicațiile mobile de urmărire a cheltuielilor pentru a vă înregistra cheltuielile. Odată ce începeți să faceți acest lucru cu sârguință, veți fi surprins de modul în care cheltuielile mici se adună până la o sumă considerabilă.
De asemenea, clasificați aceste cheltuieli în diferite categorii, astfel încât să știți care dintre ele vă mănâncă cea mai mare parte din salariu. Această evidență va deschide calea pentru a reduce cheltuielile nedorite și pentru a crește rata de economisire.
2. Plătiți-vă mai întâi pe dvs.
În general, economiile vin după ce toate cheltuielile au fost rezolvate. Aceasta este o greșeală clasică atunci când se stabilesc obiective financiare. Ne plătim pe noi înșine ultimii!
În mod ideal, acest lucru ar trebui să fie planificat cu susul în jos. Ar trebui să ne plătim mai întâi pe noi înșine și apoi lumea, adică ar trebui să scoatem mai întâi suma planificată pentru economii și să gestionăm toate cheltuielile din restul.
Cel mai bun mod de a pune în aplicare efectiv acest lucru este să punem economiile pe modul automat, adică banii să curgă automat în diferite instrumente financiare (fonduri mutuale, conturi de pensii etc.) în fiecare lună.
Adoptarea traseului automat va ajuta la eliberarea unui anumit control și ne va obliga să gestionăm ceea ce a rămas, crescând rata de economisire.
3. Faceți un plan și țineți-vă de el
Să învățăm să creăm un buget este cea mai bună modalitate de a ocoli incertitudinea pe care o prezintă întotdeauna planurile financiare. Decideți în avans cum trebuie organizate cheltuielile
În prezent, mai multe aplicații de gestionare a banilor vă pot ajuta să faceți acest lucru în mod automat.
La început, s-ar putea să nu reușești să te ții de planurile tale în totalitate, dar nu lăsa ca acest lucru să devină un motiv pentru care să încetezi cu totul să îți faci un buget.
Folosiți soluțiile tehnologice care vă plac. Explorați opțiunile și alternativele care vă permit să vă folosiți de opțiunile de portofel disponibile și alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai bine. În timp, vă veți obișnui să faceți uz de aceste soluții.
Veți constata că ele vă vor face mai simplu să vă urmați planul, ceea ce altfel ar fi fost dificil.
4. Faceți din economisire un obicei și nu un obiectiv
Faceți din economii un obicei și nu un obiectiv. Deși ar putea părea contraintuitiv pentru mulți, există câteva moduri abil de a face acest lucru. De exemplu:
Mâncați întotdeauna în oraș (dacă este cazul) în timpul săptămânii, mai degrabă decât în weekend. Weekendurile sunt mai scumpe.
Dacă sunteți un pasionat de călătorii, încercați să călătoriți în afara sezonului. Veți cheltui semnificativ mai puțin.
Dacă mergeți la cumpărături, căutați întotdeauna cupoane și vedeți unde puteți obține cea mai bună ofertă.
Punctul cheie este să vă îmbogățiți de acțiunea care duce la economii, mai degrabă decât pe economiile în sine, care reprezintă rezultatul. Concentrarea pe rezultat va scoate la iveală sentimentul de sacrificiu, care va fi mai greu de susținut pe o perioadă de timp.
5. Vorbiți despre asta
Respectarea programului de economisire (pentru a atinge obiectivele financiare) nu este o călătorie ușoară. Vor exista multe distrageri din partea celor care nu sunt aliniați cu misiunea ta.
Prin urmare, pentru a menține cursul, înconjoară-te de oameni care sunt, de asemenea, în același vagon. Discuțiile zilnice cu aceștia vă vor menține motivația de a merge mai departe.
6. Țineți un jurnal
Pentru unii oameni, scrisul îi ajută foarte mult să se asigure că realizează ceea ce își planifică.
Dacă sunteți unul dintre aceștia, țineți un jurnal propriu-zis, în care să vă notați obiectivele și, de asemenea, să notați în ce măsură ați reușit să le atingeți. Acest lucru vă va ajuta să treceți în revistă cât de departe ați ajuns și ce obiective ați atins.
Atunci când aveți un angajament scris pe hârtie, vă veți simți mai energizat să urmați planul și să vă țineți de el. În plus, vă va fi mult mai ușor să vă urmăriți progresul.
Realizarea de investiții inteligente
Economiile de sine stătătoare nu duc pe nimeni prea departe. Cu toate acestea, economiile, atunci când sunt investite cu înțelepciune, pot face minuni.
Investițiile nu vin în mod natural pentru cei mai mulți dintre noi, așa că este înțelept să consultați un consilier financiar.
Vorbiți cu el despre obiectivele financiare și economiile dvs. și apoi cereți sfaturi pentru cele mai bune instrumente de investiții pentru a vă atinge obiectivele.